طرز کار کولر گازی ؛ راهنمای جامع نحوه کار کردن کولر گازی

طرز کار کولر گازی
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (امتیاز دهید)
Loading...

کولرهای گازی از جمله تجهیزات سرمایشی رایج و محبوب هستند که به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. طرز کار کولر گازی به طور خلاصه تبدیل گاز به مایع و مایع به گاز برای تولید سرماست. این کولرها برای نخستین بار توسط ویلیس کریر در سال ۱۹۰۲ اختراع شد و از آن پس تا به امروز سیر تکامل خود را طی کرده است؛ به طوری که امروزه شاهد انواع مختلف کولرهای گازی در بازار هستیم. این کولرها با کمک یک چرخه تبرید گرما را از یک مکان به مکان دیگر انتقال می‌دهند؛ به بیان دیگر این کولرها می‌توانند گرمای داخل اتاق را به خارج از اتاق بفرستند. اگر علاقه‌مندید که با روش کار کولر گازی بیشتر آشنا شوید، از شما دعوت می‌کنیم که در ادامه با تهران سایبان همراه باشید.

فهرست محتوا

طرز کار کولر گازی

اجزای کولر گازی

پیش از این که سراغ بررسی طرز کار کولر گازی برویم، بیایید یک بار با هم اجزای سازنده این دستگاه را مرور کنیم. در حالت کلی، اجزای سازنده این دستگاه به دو دسته مکانیکی و الکترونیکی دسته‌بندی می‌شوند که در ادامه با هر یک از آن‌ها آشنا خواهیم شد:‌

  • اجزای مکانیکی
  1. کمپرسور: کمپرسور وظیفه دارد متراکم‌سازی گاز مبرد برای ایجاد سرمایش و تولید هوای خنک را انجام دهد.
  2. اواپراتور: این قطعه موظف است که گرمای گاز مبرد را جذب نماید و هوای گرم یا سرد را از طریق فن در محیط منتقل کند.
  3. گاز مبرد: فرایند سرمادهی و خنک کردن کولر به واسطه این گاز انجام می‌شود.
  4. فیلتر تصفیه هوا: هوای سرد و گرم پیش از این که وارد محیط شوند، به واسطه فیلترهای تصفیه‌کننده پاکسازی خواهند شد.
  5. لوله مویی: لوله مویی وظیفه دارد که فشار گاز مبرد را کاهش دهد و آن را به اواپراتور منتقل نماید. قطر و طول این لوله بر حسب قدرت سرمایشی دستگاه متفاوت خواهد بود.
  6. لوله تخلیه: آب جمع شده در طی فرایند کندانس، به سینی که زیر کولر گازی تعبیه شده است منتقل می‌شود و به واسطه لوله تخلیه به بیرون انتقال می‌یابد.
  7. کندانسور: کندانسور موظف است که سرما را در حالت گرمایش دفع نماید و در حالت سرمایش گرمای مبرد را جذب کند.
  • اجزای الکترونیکی
  1. برد الکترونیکی: برد الکترونیکی کلیه حالات و عملکردهای کولر گازی را کنترل می‌کند.
  2. تابلو برق: تابلو برق موظف است که جریان برق مورد نیاز برای کارکرد اجزای کولر گازی را تأمین نماید.
  3. الکتروموتور: این قطعه موجب چرخش و عملکرد فن دمنده در کولر گازی می‌شود و در پی آن هوای مطبوع با حداکثر قدرت و سرعت در محیط پرتاب خواهد شد.
  4. فیوز حرارتی: فیوز حرارتی از کمپرسور در برابر حرارت و نوسانات الکتریکی محافظت خواهد کرد.
  5. خازن: وظیفه خازن افزایش قدرت و سرعت در زمان راه‌اندازی کمپرسور است.
  6. سنسور تنظیم دما: تنظیم و کنترل دمای هوای محیط را بر عهده دارد.
طرز کار کولر گازی وابسته به اجزای آن است؛ این تجهیزات از اجزای مکانیکی و الکترونیکی تشکیل شده‌اند و به واسطه کارکرد این اجزا، عمل خنک‌سازی یا انتشار هوای گرم را در محیط انجام می‌دهند.

 

طرز کار کولر گازی

 

طرز کار کولر گازی: حالت سرمایش

همان‌طور که می‌دانید، کولرهای گازی طرفداران بسیار زیادی دارند؛ چرا که این کولرها می‌توانند هوای خنک و مطبوعی را در محیط پخش کنند. در حالت کلی، می‌توانیم فرایند خنک‌سازی توسط این کولرها را به پنج مرحله تقسیم‌بندی کنیم که به شرح زیر هستند:

۱. در اولین قدم، فشرده‌سازی صورت می‌گیرد؛ به این معنا که گاز درون کمپرسور فشرده خواهد شد و دمای آن افزایش پیدا خواهد کرد.

۲. در مرحله دوم کاهش دما در کندانسور رخ می‌دهد؛ دمای گاز تحت فشار در کندانسور کاهش پیدا می‌نمایند و در نهایت به مایع تبدیل می‌گردد.

۳. مایع مبرد با کمک شیر انبساط درون اواپراتور پاشیده می‌شود و سطح فشار آن نیز کاهش پیدا می‌کند.

۴. در مرحله چهارم تبخیر مایع مبرد اتفاق می‌افتد؛ در واقع مایع مبرد در اثر کاهش فشار به گاز تبدیل می‌گردد و دمای آن نیز کاهش می‌یابد.

۵. در نهایت، هوای خنک به محیط منتقل می‌شود؛ فن داخلی در ساختار کولر گازی در اثر چرخش هوا از میان رادیات اواپراتور، سرما را دریافت می‌نمایند و به محیط منتقل می‌کند.

طرز کار کولر گازی: حالت گرمایش

کولرهای گازی علاوه بر سرمایش، امکان تنظیم روی حالت گرمایش را نیز دارند. حالت گرمایش در این کولرها کاملاً عکس حالت سرمایش عمل خواهد کرد. در فصل تابستان، کولر گازی طی یک سیکل مشخص هوای گرم محیط خانه را دریافت می‌کند و به محیط بیرون هدایت می‌نمایند. در فصول سرد سال، نوع سیکل برعکس می‌شود. در ادامه، برای درک بهتر روش کار کولر گازی در حالت گرمایش، مراحل گرمایش توسط این تجهیز را شرح داده‌ایم:

۱. در قدم اولِ سیکل گرمایش، مبرد به طور معکوس جریان پیدا خواهد کرد.

۲. در سیستم گرمایش، پنل داخلی نقش کندانسور و پنل خارجی نقش اواپراتور را ایفا می‌نماید؛ برعکس شدن این فرایند به واسطه شیر برقی صورت می‌گیرد.

۳. مبرد مایع در کندانسور جریان پیدا خواهد کرد تا گرما را جذب نماید. در طی این فرایند، فشار کاهش پیدا نموده و به بخار تبدیل می‌گردد.

۴. در قدم چهارم، گاز مبرد به واسطه شیر برقی به اواپراتور هدایت خواهد شد.

۵. بخار در اثر عبور از اواپراتور به مایع تبدیل می‌گردد و گرما به واسطه فن داخلی که در کنار مجاری تعبیه شده است، رها می‌شود. (اگر حالت گرمایش کولر گازی شما کار نمی‌کند، به احتمال زیاد شیر برقی دچار مشکل شده و به تعمیر نیاز دارد)

کولر گازی قابلیت تنظیم روی حالت سرمایش و گرمایش را دارد. طرز کار کولر گازی در حالت گرمایش کاملاً برعکس حالت سرمایش است.

 

طرز کار کولر گازی

 

تأثیر سایبان روی طرز کار کولر گازی

اگر در منزل خود از کولر گازی برای سیستم سرمایش و گرمایش بهره می‌برید و پیش از شروع فصول گرم و سرد سال نگرانی قبوض برق و هزینه بالای مصرف انرژي را دارید، می‌توانید از سایبان استفاده نمایید. توان مصرفی کولرهای گازی ۴ برابر کولرهای آبی است؛ از این رو تجهیزات سرمایشی – گرمایشی مذکور مصرف برق بالایی دارند. خوشبختانه روش‌هایی برای کاهش مصرف برق این تجهیزات وجود دارد که یکی از بهترین، بی‌دردسرترین و سریع‌ترین روش‌ها، نصب سایبان کولر گازی محسوب می‌شود.

استفاده از سایبان، نه تنها روی کاهش مصرف انرژي تأثیر می‌گذارد، بلکه روی بازدهی بهتر و طرز کار کولر گازی در پخش دمای مطلوب در محیط نیز موثر است. زمانی که کولر گازی سایبان داشته باشد، از تابش مستقیم نور آفتاب روی دستگاه و افزایش بیش از اندازه دمای کندانسور و پنل کولر جلوگیری به عمل می‌آید؛ از این رو سایبان می‌تواند به عملکرد بهتر دستگاه شما کمک شایانی کند.

علاوه بر این، نصب سایبان روی افزایش عمر مفید کولر گازی نیز موثر خواهد بود؛ زمانی که کولر گازی مجهز به سایبان باشد، نیازی به استفاده از دور تند دستگاه (مگر در شرایط خاص) نخواهد بود. هنگامی که شما از دور تند دستگاه کمتر استفاده کنید، عمر مفید دستگاهتان افزایش پیدا خواهد کرد و به تبع اجزا و قطعات مصرفی در ساختار کولر گازی نیز دیرتر فرسوده خواهند شد.

 

روش کار کولر گازی

نتیجه‌گیری

در این مقاله به بررسی طرز کار کولر گازی، اجزای تشکیل‌دهنده این دستگاه و تأثیر نصب سایبان روی بهبود عملکرد این نوع از کولر پرداختیم. کولرهای گازی نمونه‌ای از رایج‌ترین تجهیزات سرمایشی محسوب می‌شوند که ضمن خنک‌سازی هوا می‌توان از آن‌ها به منظور سیستم گرمایشی در فصول سرد سال نیز بهره برد. نصب سایبان برای کولر گازی نه تنها از این دستگاه در برابر تابش مستقیم نور خورشید محافظت خواهد کرد، بلکه موجب افزایش طول عمر و کاهش مصرف انرژي نیز خواهد شد.


بیشتر بخوانید: روش سرویس کولر گازی اسپیلت


تهران سایبان؛ مرجع خرید انواع سایبان کولر گازی

اگر قصد خرید سایبان کولر گازی دارید، پیشنهاد می‌شود که همین حالا وب‌سایت تهران سایبان را مورد بررسی قرار دهید. در سایت تهران سایبان، امکان بازدید از نمونه سایبان‌های نصب شده نیز وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با تیم پشتیبانی تهران سایبان نیز تماس حاصل فرمایید.